Το νέο email επικοινωνίας είναι πλέον το 1926.gr@gmail.com       

PAOK FANS Τεύχος Μαίου 2011 Νο6 | ΑΡΘΡΟ-ΣΕΒΑΣΜΟΣ

16/06/2011 - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

    ΣΕΒΑΣΜΟΣ

 Πολλές φορές ακούω να τίθεται το ερώτημα “είσαι οπαδός η φίλαθλος”.. αυθόρμητα απαντώ μου αρκεί που είμαι ΠΑΟΚ..κάποιος έχει δηλώσει αν κάποιος δεν αγωνίζεται για τις ιδέες του η δεν αξίζει ο ίδιος η ιδέες του..

    Φίλαθλος δεν μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος υποστηρίζει μια ομάδα η οποία είναι κάτω από επαγγελματικές προδιαγραφές.. εφόσον μπαίνουν στην μέση τα συμφέροντα αν κάποιος πιστεύει ότι είναι φίλαθλος απλά επειδή δεν μπλέκει σε έκτροπα ζει σε μια αυταπάτη... το πιο φυσιολογικό σαν φίλαθλος ενός αθλήματος εφόσον κάποιος το αγαπά θα ήταν να το απαλλάξει από την λαίλαπα των οικονομικών συμφερόντων.. κατά την άποψη μου φίλαθλος μπορεί να θεωρηθεί μόνο κάποιος που παρακολουθεί ένα άθλημα σε ερασιτεχνική μορφή και δεν διακατέχεται από συναισθηματικές φορτίσεις υπέρ μιας ομάδας. Οπότε αποκλείω τον εαυτό μου από την ταμπέλα “φίλαθλος”...

    Τώρα τίθεται το ερώτημα.. είμαι οπαδός;.. αν κάποιος με ξεκαθαρίσει και βρει έναν σαφή ορισμό τι είναι οπαδός θα μπορέσω να απαντήσω θετικά η αρνητικά. Αν και εδώ πιστεύω ότι δεν είμαι αυτός που θα με χαρακτηρίσω οπαδό αλλά η συνολική συμπεριφορά μου. Γενικά δεν με πολυαπασχολεί..

πιστεύω ότι το να είμαστε ΠΑΟΚ είμαστε μια κατηγορία από μόνη της και κάθε επιπλέον επιθετικός προσδιορισμός είναι περιττός.

     Πόσοι λοιπόν από εμάς που δηλώνουμε ΠΑΟΚ τον έχουμε ιδέα; Πόσοι είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την ιδέα μας; Πόσοι δεν αγωνίζονται γιατί καταβάθος δεν το αισθάνονται σαν ιδέα και καταβάθος δεν αξίζουν και οι ίδιοι; Εμείς που μεγαλώσαμε ΠΑΟΚ, μεγαλώσαμε με κάποιους άγραφους κανόνες και συμπεριφορές.. Μάθαμε να μην κλαιγόμαστε και να τιμωρούμε...

Μάθαμε να πληρώνουμε το τίμημα τον πράξεων μας, μάθαμε να σεβόμαστε τις αξίες σε πρόσωπα

και καταστάσεις. Μάθαμε το συνολικό καλό να ξεπερνάει το ατομικό.. Μάθαμε να είμαστε

οικογένεια και όχι μόνο μάθαμε..

τα ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ..

Όμως καλή η παρελθοντολογία αλλά δεν αρκεί. Υπάρχει η ανάλογη συνέχεια.. και δεν μιλάω ποσοτικά γιατί η Τούμπα ξεχειλίζει.. Η κάθε γενιά είναι υπεύθυνη να μεταδίδει αυτά τα ιδεώδη στην επόμενη. Η αλήθεια είναι ότι σαν κόσμος και σαν ομάδα έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ με τα διοικητικά εδώ και χρόνια.. Αγώνες, αποχές, πορείες, καταλήψεις. Η εποχή Ζαγοράκη έφερε μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση και το σύνθημα “ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ” την περίοδο αυτή με το σκεπτικό ότι κανείς δεν περισσεύει είχαμε ένα γενικό ξεσηκωμό και η Τούμπα καλώς και γέμισε από άτομα που δεν είχαν ξανάρθει.. αφήσαμε όμως να υιοθετηθεί κυρίως από τα μέσα σύγχρονης ηλεκτρονικής ενημέρωσης ότι ο ΠΑΟΚ ισοδυναμεί με μια ρετσίνα.. Δώσαμε το δικαίωμα να δεχόμαστε παρατηρήσεις όταν ανεμίζουμε σημαίες, γεμίσαμε φωτογραφικούς ανταποκριτές όταν εμείς βγάζουμε τα λαρύγγια μας.Αναδείξαμε σε ήρωες όσους καταφέρουν να μπούν δωρεάν στην Τούμπα και έχουν σαν αντιπάλους τα τουρνικέ.Γεμίσαμε από διάφορες τάξεις που ξεπερνούν το να είσαι απλά ΠΑΟΚ και προσπαθούν να λύσουν τα ζητήματά τους στο γήπεδο.Δεν υπάρχει γνώση για το παρελθόν σε πρόσωπα και καταστάσεις και σαν επακόλουθο δεν ύπαρχε σεβασμός..ακόμα και σε άτομα που διετέλεσαν κορυφές στο οπαδικό κίνημα.

   Πλησιάζοντας τα 40 έχω απλά να δηλώσω ότι πράγματα που εμείς κάναμε πριν πολλές δεκαετίες τα κάνουμε στις μέρες μας οι οπαδοί τον άλλων ομάδων.Δεν έχουμε να παραδειγματιστούμε και ζηλέψουμε κανέναν.Απλά να κοιτάξουμε στις ρίζες μας..να έχουμε κίνητρο την αγάπη και την δυναμική μας,να την βγάζουμε εκεί που χρειάζεται ο σύλλογος.

Να ξαναποκτηθεί ο σεβασμός ανάμεσα μας και να μην υπάρχει διαχωρισμός ούτε ηλικιακά ούτε συνοικιακά ούτε λόγω θύρας.Δεν γίνεσαι περισσότερο ΠΑΟΚτσής ούτε  αγοράζοντας ένα διαρκείας ούτε μαλώνοντας με τα τουρνικέ στην Τούμπα.. ότι κάνεις δεν το κάνεις για να το αφηγείσαι αλλά το κρατάς μέσα σου. Αλλά επειδή δεν είμαστε όλοι όμοιοι και αναγκαστικά κάποιοι ξεχωρίζουν να τους το αναγνωρίζουμε με το σεβασμό μας.. και όποιος κερδίσει από την αγάπη μας από το ατομικό του συμφέρον να τον επαναφέρουμε στην τάξη.

Ο ΠΑΟΚ των αρχών πρέπει να επικρατήσει..

Ο ΠΑΟΚ των ευκαιριακών πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη..

γι αυτόν τον ΠΑΟΚ που νοιώθουμε μέσα μας και εμπνέει σεβασμό δεν τίθεται το ερώτημα.

 

Αξίζει κάθε θυσία.. αγώνας για να επανέρθει το DNA του ΠΑΟΚτσή που το διαφοροποιεί  από όλους τους υπόλοιπους. Να αναγνωρίζει αλλά και να τιμωρεί..

 

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΠΑΟΚ...

ΠΑΟΚ ΜΟΝΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ

• PAOK FANS Τεύχος Mαίου 2011 Νο6 - Ο φορέας της Ιδέας