Το νέο email επικοινωνίας είναι πλέον το 1926.gr@gmail.com       

PAOK FANS Τεύχος Μαρτίου 2012 Νο11-Αφιέρωμα 1ος χρόνος περιοδικού

04/04/2012 - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το Δεκέμβριο του ’11 όλο αυτό το εγχείρημα που ονομάζεται PAOK FANS 1926 συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής. Λέμε εγχείρημα γιατί ουσιαστικά δεν είναι ούτε οργάνωση, ούτε κάτι επίσημο. Είναι μια ανεπίσημη ονομασία όλων των οπαδών του ΠΑΟΚ, οργανωμένων και ανοργάνωτων, είναι μια συνεργασία μεταξύ των συνδέσμων. Πιο κάτω Θα  αναλύσουμε τι ακριβώς είναι στο σημερινό αφιέρωμα που ετοιμάσαμε.

Ένα αφιέρωμα που θέλαμε να κάνουμε από το προηγούμενο τεύχος αλλά κάποια γεγονότα που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες δεν μας το επέτρεψαν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέμε. Μετά την καταπληκτική παρουσία μας την περίοδο 2009-10 αγωνιστικά αλλά και οπαδικά, κάποιοι ‘’τρελοί’’ οραματίστηκαν και έβαλαν μπροστά ένα εγχείρημα που όμοιο του στα συνδεσμιακά-οπαδικά δρώμενα του κόσμου μας δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Την κοινή δράση και προβολή των απόψεων των συνδέσμων μας, μέσο ενός site, μέσο κοινού πανό, μιας καλύτερης οργάνωσης με κανόνες και προϋποθέσεις. Η περίοδος 09-10 είχε δώσει αυτό το έρισμα για κάτι τέτοιο καθώς η συνεργασία/οργάνωση/σχέση μεταξύ των συνδέσμων μας ήταν στα καλύτερα της.

Έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένα συνέδριο όλων των συνδέσμων μας το καλοκαίρι του ’10 στην Κατερίνη με σκοπό την πραγματοποίηση όλου αυτού το εγχειρήματος που είχε προαποφασιστεί να ονομάζεται PAOK FANS.Μια ονομασία που ήταν η ιδανικότερη για όλους τους οπαδούς μας και έγινε ομόφωνα δεκτή.Στην Κατερίνη λεχτήκαν αρκετά πράγματα ανάμεσα στους συνδεσμίτες με δύο πράγματα να ξεχωρίζουν: την δημιουργία κοινού πανό για τα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια για αρχή με την ονομασία PAOK FANS, με σήμα πράσινες δάφνες(σήμα κατατεθέν του θρυλικού πανό της ΝΕΑΠΟΛΗΣ της δεκαετίας του ’90) να περικλείουν το 1926, το έτος που έδωσε νόημα και ρόλο στη ζωή μας, και την δημιουργία κοινού site με την ονομασία 1926.gr , όπου θα προβάλλονται οι απόψεις και οι ανακοινώσεις κάθε συνδέσμου μας.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη παρόλη την αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή με την διάλυση της συντονιστικής το φθινόπωρο του ’10. Αποφασίστηκε όλο αυτό να συνεχιστεί ανεπίσημα μεταξύ των συνδέσμων χωρίς την αιγίδα της συντονιστικής. Στην πορεία ένας από το περιβάλλον αυτών που έτρεχαν το εγχείρημα, έριξε την ιδέα να εκδίδεται ιντερνετικό περιοδικό. Κάποιες αμφιβολίες που υπήρχαν στην αρχή, έπεσαν τελικά και έτσι site και περιοδικό βρέθηκαν στον αέρα το χειμώνα του ’10.Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και παραμένει μεγάλη με τις καθημερινές επισκέψεις στο 1926.gr να είναι χιλιάδες, ενώ η αναγνωσιμότητα του περιοδικού μας επιτρέπει να σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά την κυκλοφορία του σε έντυπη μορφή πανελληνίως, εκτός αυτού βέβαια είναι και στο χέρι κάθε οπαδού η συνδέσμου να το εκτυπώσει μεμονωμένα όπως κάνουν αρκετοί σύνδεσμοι πλέον. Κάτι όχι ακατόρθωτο, απλώς οι εποχές δεν μας το επιτρέπουν οικονομικά, αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ο λαός του ΠΑΟΚ αρέσκεται στις ευχάριστες εκπλήξεις.

Θα θέλαμε να γράψουμε κάποια πραγματάκια για το περιοδικό, που το θεωρούμε πολύ σημαντικό για όλο αυτό το εγχείρημα, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην γαλούχηση/νοοτροπία/σκέψη των πραγμάτων που έχουν να κάνουν με τον ΠΑΟΚ μας και το λαό μας. Το περιοδικό βγήκε με σκοπό να αλλάξει κάποιες απαρχαιωμένες απόψεις και αντιλήψεις που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα περί οπαδισμού,ΠΑΟΚτσήδικου οπαδισμού, αγάπης προς τον σύλλογο μας και να συμβάλει στην  απαγκίστρωση του κόσμου μας από τα Μ.Μ.Ε., ειδικά της πόλης μας, καθώς τα θεωρούμε σαν τους μεγαλύτερους εχθρούς της ομάδας μας. Η θεματολογία του περιοδικού αποφασίστηκε να είναι στυλ ελεύθερης σκέψης/άποψης αλλά όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επικαιρότητα των δρωμένων της ομάδας και του κόσμου μας αλλά κυρίως να μπορέσουμε να περάσουμε μια οπαδική νοοτροπία στον απλό κόσμο. Ο καταιγισμός που δέχεται ο μέσος ΠΑΟΚτσής από 1002 δημοσιογραφικά site,ραδιόφωνα κτλ,τον έφτασαν σε σημείο να περνά σε τελευταία μοίρα την οπαδική σκέψη και να αναλώνεται σε πιο διοικητικά-λογιστικά-οικονομικά θέματα. Θέλαμε κείμενα που να δείχνουν  αγάπη προς τον ΠΑΟΚ μας, προς όλα τα τμήματα του, κείμενα που να μιλούν για οπαδική

συμπεριφορά, κείμενα που να βάζουν τον κάθε οπαδό μας σε σκέψη για το ποιο είναι το καλύτερο για την ομάδα της ζωής μας. Κείμενα ΠΑΟΚτσήδικα. Επειδή θεωρούμε ότι είναι σημαντικότερο να κοιτάμε τα του οίκου μας, παρά να ασχολούμαστε με άλλους οπαδούς και ομάδες, τα κείμενα με αναφορά σε αλλόθρησκους είναι ελάχιστα. Για εμάς θα ήταν ότι πιο εύκολο αλλά αν δεν υπάρχει η αυτοκριτική και η αυτογνωσία ποιος ο λόγος να κοροϊδεύεις τους άλλους;

   Ένα παράδειγμα του στόχου μας σαν PAOK FANS  στο θέμα νοοτροπίας είναι οτι είμασταν εξ αρχής ενάντια πχ. στο facebook.Κάποιος έδωσε την ιδέα ότι πρέπει να έχουμε σελίδα στο facebook ωστέ να είμαστε πρώτοι αυτοί που θα αλλάξουμε και θα μεταφέρουμε ακόμα και εκεί μια πιο οπαδική νότα.Να ξυπνήσουμε και εκείνο το κομμάτι.Από την στιγμή που αλλάξαν οι καιροί πρέπει να συμπορευτούμε μη ξεχνώντας βέβαια την ταυτότητα μας.

Το εγχείρημα πέτυχε,χιλιάδες οπαδοί μας ενημερώνονται και απο εκεί καθημερινά.

    Αποφύγαμε όλο αυτόν τον χρόνο μετά από ομόφωνη απόφαση να μην αναφερόμαστε στα διοικητικά της ομάδας παρόλα τα αρκετά λάθη που έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο λόγος ήταν ότι είναι να πούμε το λέμε καταπρόσωπο και όχι μέσο ίντερνετ, όπως και ότι δεν θα ήταν καλό για την ενότητα του κόσμου μας. Όταν πρέπει και αν πρέπει θα αναφερθούμε και σίγουρα έχουμε να πούμε πολλά, όχι και τόσο ευχαρίστα για κάποιους. Το δεν μιλάμε δεν σημαίνει άγνοια, αλλά ούτε συμμετοχή. Το καλό του ΠΑΟΚ μας είναι πάνω από όλα και αυτό μας ενδιαφέρει. Μέσω του περιοδικού είδαμε τη συμπεριφορά του κόσμου μας στο πέταλο αλλά και σε άλλα οπαδικά θέματα να αλλάζει και όλα αυτά τα γραφόμενα να βρίσκουν ανταπόκριση.

Τόσο στη πράξη αλλά και στη σκέψη. Πάντως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Το PAOK FANS αλλά και το λογότυπο του χρησιμοποιείται πλέον συχνά σε πανό, μπλούζες, καπελά, παντού. Το πιο ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η μεγαλύτερη μάζα του ανοργάνωτου κόσμου μας δείχνει να το γουστάρει συμφωνά με τα λεγόμενα και σχόλια τους που ακούμε.

        Σαν PAOK FANS το θέμα προχώρησε ακόμα πιο πολύ με την διοργάνωση του πρώτου οπαδικού φεστιβάλ της ομάδας μας με τρομερή επιτυχία, αλλά  και το τουρνουά 5χ5 μεταξύ των συνδέσμων μας που έδεσαν ακόμα πιο πολύ τις μεταξύ τους σχέσεις. Παράλληλα έγιναν και κάποιες βραβεύσεις σε παλιούς παίχτες της ομάδας μας όπως ο Κένεθ Μπάρλοου ενώ δόθηκαν και κάποιες βοήθειες σε αδέλφια μας που τις χρειαζόταν. Στην κερκίδα τα πανό με μηνύματα που εμφανίζονται είναι απόφαση όλων των συνδέσμων.

Εν ολίγοις, το PAOK FANS 1926 είναι μια άτυπη οργάνωση/συνεργασία/σχέση μεταξύ των συνδέσμων, χωρίς ιεραρχίες και συγκεκριμένους ρόλους. Όλα αποφασίζονται δημοκρατικά από όλους και όλα περιστρέφονται  γύρω από το καλό του ΠΑΟΚ μας και του λαού του. Ούτε να διοικήσουμε θέλουμε, ούτε να επωφεληθούμε. Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο ο ΠΑΟΚ. Αυτοί που μας καταλαβαίνουν είναι μαζί μας. Στόχος μας είναι να το καταλάβουν όλος ο κόσμος του ΠΑΟΚ.

 

  

  ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΣΟΥ...

• PAOK FANS Τεύχος Μαρτίου 2012-Aφιέρωμα 1oς χρόνος περιοδικού