Το νέο email επικοινωνίας είναι πλέον το 1926.gr@gmail.com       

ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2011 | SHAMROCK ROVERS-Π.Α.Ο.Κ.

03/11/2011 - ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Άλλη μια ευρωπαϊκή μάχη για τον ΠΑΟΚ μας και άλλη μια ευκαιρία για εκδρομή για τους οπαδούς μας. Η κλήρωση του καλοκαιριού μας έφερε αυτήν την φορά αντιμέτωπους με την Shamrock Rovers στο Δουβλίνο την Πέμπτη 03/11/2011.Οι περισσότεροι οπαδοί μας βρέθηκαν στην Ιρλανδία από Τετάρτη αν και δεν έλειψαν αυτοί που πήγαν από Δευτέρα-Τρίτη ή και αυθημερόν την μέρα του ματς με εκδρομές συνδέσμων αλλά και πολλοί πυρήνες οπαδών οργάνωσαν μόνοι τους την μετάβαση και διαμονή τους. Άλλωστε τα συνεχόμενα ματς(σε λίγες μέρες ακολουθεί η μεγάλη εκδρομή Λονδίνο) σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση αναγκάζει μεγάλη μερίδα του κόσμου να αυτοσχεδιάσει και να προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να βρίσκεται σε κάθε πέταλο που παίζει ο ΠΑΟΚ.
   Συνολικά περίπου 500 οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν στην κερκίδα του Tallaght Stadium χωρητικότητας 8.500 θέσεων. Πρίν όμως αναφερθούμε στα του ματς και της κερκίδας καλό είναι να συνοψίσουμε τις εντυπώσεις μας από Δουβλίνο και την διαμονή μας εκεί.
   Για κάποιον λόγο αδιευκρίνιστο υπάρχει εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη συμπάθεια μεταξύ των δύο λαών που κατά την γνώμη  πηγάζει από το γεγονός, που διαπιστώσαμε και κατά την διαμονή μας εκεί,ότι η νοοτροπία των ιρλανδών είναι περισσότερο μεσογειακή ίσως ακόμα και καλύτερη. Γενικότερα η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους έξω καρδιά και μαχητές κάτι που διαπιστώνεται σε διάφορες συζητήσεις για την κατάσταση στις δυο χώρες, την κρίση αλλά ακόμα και ιστορικά να το δει κανείς δεν νομίζω να υπάρξει αμφιβολία.
Άλλωστε και οι ίδιοι βιώσαν/βιώνουν την κρίση και προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Ένα απλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ότι ενώ στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού αλλά και εντός Ελλάδας (ντροπιαστικό) ακούς εκφράσεις τύπου « να πληρώσουν οι έλληνες» ,
« να σκύψουν το κεφάλι να ξεπεράσουν την κρίση» κ.τ.λ. οι ιρλανδοί ήταν ξεκάθαροι « διώξτε του κλέφτες/τραπεζίτες»,«μην πληρώνεται τίποτα σε αυτούς», « Fuck them» απλά δεν μπορείς να μην γουστάρεις αν είσαι ΠΑΟΚ με αυτήν την νοοτροπία.

Το Δουβλίνο έχει μισό εκατομμύριο πληθυσμό στην πόλη , ενώ η περιοχή γενικότερα αγγίζει τους 2 εκ. κατοίκους.Διασχίζεται από τον ποταμό Liffey που στην ουσία καταλήγει στο λιμάνι που είναι έξω από την πόλη.Σαν πόλη είναι εύκολη να προσανατολιστείς λόγω του ποταμού και συνδυάζει μεγάλες πλατείες και πεζόδρομους με στενά σοκάκια και κτήρια που σε πάνε σε άλλη εποχή. Αξιοθέατα πολλά ,σχεδόν κάθε γέφυρα έχει την ιστορία της, η παλιά βουλή,The Custom House,το κάστρο του Δουβλίνου καθεδρικοί ,οι φυλακές Kilmainham Gaol που στην ουσία αποτυπώνουν την ιστορία της χώρας τους τελευταίους 3 αιώνες,
το εργοστάσιο παραγωγής μπύρας, ουίσκι και πολλά άλλα.
Σε κάθε γωνία υπάρχει και μια pub,ενώ στο κέντρο υπάρχει η περιοχή Temple Βar με τις αμέτρητες pubs, μπαράκια και πολλά άλλα μαγαζιά. Συνοψίζοντας ας πούμε απλά ότι είναι μια όμορφη πόλη που σφύζει από ζωή και σε κάνει να νιώθεις πολύ άνετα. Προσωπικές εντυπώσεις αν εξαιρέσουμε τις τσιμπημένες τιμές, άριστες.


Στα δικά μας τώρα. Από Δευτέρα άρχισαν να καταφτάνουν μεμονωμένα οι πρώτοι οπαδοί μας και η φάση κορυφώθηκε Τετάρτη που τουλάχιστον στο κέντρο υπήρξε πολύ έντονη η παρουσία μας. Ειδικότερα το βράδυ οι pub και το κέντρο βαφτήκαν ασπρόμαυρα.Οι Guinness και τα ουίσκι καταναλώνονταν σε μεγάλη ποσότητα και ρυθμό στις ΠΑΟΚτσήδικες παρέες πράγμα που οι ιρλανδοί έδειχναν να γουστάρουν, πρόβλημα κατά την παρουσία μας δεν δημιουργήθηκε κανένα αντιθέτως το κλίμα ήταν πολύ καλό και φιλικό μπορούμε να πούμε.
Κατά τις 3 τα ξημερώματα τα μαγαζιά έκλειναν και έτσι η συνέχεια δόθηκε σε πλατείες,δρόμους και σπίτια…. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε χωρίς να ξέρουμε αν φταίνε τελικά οι μπύρες ότι και ο ιρλανδέζες φάνηκαν πιο ωραίες από ότι τις περιμέναμε.

Με τα πολλά ξύπνημα την μέρα του ματς να δούμε την ΠΑΟΚΑΡΑ μας, στα γρήγορα καμία βόλτα, κάνα δώρο για όσους δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν και ξεκινάει η προετοιμασία για το ματς με τι άλλο εκτός από ιρλανδέζικη μπύρα. Ο κύριος όγκος άραζε στην περιοχή temple bar μέχρι να ξεκινήσει με τραμ για το γήπεδο Tallaght που βρίσκεται περίπου 25 λεπτά από το κέντρο της πόλης.Σε τόσο μεγάλη σχετικά διαδρομή δεν θα μπορούσαν να μην συμβούν και απρόοπτα, έτσι σε κάποια στάση βγήκαν οι δικοί μας να κάνουν την ανάγκη τους ενώ άλλοι κρατούσαν τις πόρτες με τα πόδια,αποτέλεσμα να κομπλάρουν οι πόρτες και να εκκενωθεί το τραμ για να ακολουθήσει άλλο να μαζέψει τον λαό.
Άκρως ΠΑΟΚτσήδικες στιγμές για όποιον νιώθει !!!Με τα πολλά συγκεντρωθήκαμε έξω από το γήπεδο όλα πολύ ήσυχα και γενικότερα την φάση την καταλαβαίνεις όταν συνολικά έχει 6-7 μπάτσους (φιλικότατοι κατά τα άλλα σε σχέση με την μπανανία και άλλες χώρες) για την είσοδο στο γήπεδο. Καμιά μπυρίτσα ακόμα και λίγο κουβέντα με αδέρφια που βρήκαμε και σιγά σιγά το πεταλάκι γέμισε.

Καμιά 500άρα σύνολο στην πλειοψηφία καλός κόσμος που ένιωθε ,βέβαια δεν έλειψαν ούτε οι τουρίστες ούτε οι μουγκοί αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα. Γενικότερα η ποιότητα κόσμου μπορούμε να πούμε ήταν πολύ καλή για να κλείνουμε με αυτό το θέμα.
Τα πρώτα συνθήματα άρχισαν να ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα και μέχρι την έναρξη του ματς ήδη η κερκίδα άρχισε να δουλεύει σε φουλ
ρυθμούς. Αρχίζει το ματς και το πέταλο είναι ασταμάτητο, βοηθάει και το γρήγορο γκολ του επαγγελματία Δ.Σ. και ακόμα και πριν το ημίχρονο το σκορ έγραψε 0-3 με γκολ του Φωτάκη και Δ.Σ.Η απόδοση της κερκίδας στο πρώτο ημίχρονο αποτιμάται πολύ καλά ,πολύ φωνή ,πολύ παλμό και δύναμη. Έτσι πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι μας ,παντού και πάντα. Στο δεύτερο ημίχρονο δεχτήκαμε σχετικά γρήγορα γκολ αλλά η ομάδα στην Ευρώπη παρουσιάζεται σοβαρή και δεν κινδύνεψε σε καμία φάση αντίθετα μπορούσε να εκτοξεύσει το σκορ αν οι παίκτες μας ήταν πιο προσεκτικοί και τυχεροί.Σε γενικές γραμμές η παρουσία μας κρίνεται πολύ καλή και δυναμική. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τόσο στην οργάνωση όσο και στην συμμετοχή αλλά δεν είναι του παρόντος να το συζητήσουμε αυτό.
    Κάτι τελευταίο για άτομα που δεν νιώθουν που βρίσκονται, τι εκπροσωπούν και τι οφείλουν να κάνουν στο πέταλο για να είμαστε ξεκάθαροι. Στο πέταλο είσαι μέρος του συνόλου που ακολουθεί όποιον ανέλαβε να οργανώσει την κερκίδα ,δεν έχει σημασία αν αυτός κάνει λάθη ή δεν δίνει τα συνθήματα που γουστάρεις,ακολουθάς και βοηθάς γιατί εκπροσωπείς τον ΠΑΟΚ και όχι τον εαυτό σου. Δεν λες τις πίπες σου και φυσικά δεν κάνεις με το παρεάκι σου δική σου κερκίδα,και έλεος δεν φέρνεις πανό άσχετα με ΠΑΟΚ και συνδέσμους,δεν κρεμάς πανί “Κούλα σ αγαπώ” γιατί να είσαι σίγουρος αν πέσει σε αντίληψη θα παρθεί από μας. Σεβασμός στον ΠΑΟΚ και τον ΛΑΟ του.
Τελεία και παύλα.  
Σε  αυτήν την φάση να πούμε και για τα 2 πανιά που πάρθηκαν από τα αλάνια μας και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πανί Shamrock και το σημαιάκι του βάζελου που κάποιος είχε την αστεία ιδέα ότι μπορεί να εμφανίσει. Όσο το πρώτο αποτελεί πρόκληση να κρεμιέται σε έδαφος που έχουμε καταλάβει τόσο και το δεύτερο πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι πικαρίσματα και λοιπές προκλήσεις έχουν το ανάλογο κόστος. Αυτά τα λίγα για αυτό το θέμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε περισσότερα.Δεν μπορούμε να αναφερθούμε πολύ στο ματς αφενός λόγω δυναμικότητας του αντιπάλου και αφετέρου γιατί η ομάδα εδώ και ενάμιση χρόνο κάνει μια πάρα πολύ καλή πορεία με μόλις 2 ήττες σε 20 ματς και ένα πολύ καλό και σοβαρό πρόσωπο που μας κάνει περήφανους και μας δίνει την δυνατότητα να ταξιδεύουμε παντού. Αντίθετα με την παρουσία μας στις εγχώριες διοργανώσεις βέβαια όπου ο κατήφορος και η ξεφτίλα δεν έχουν τελειωμό. Αυτό πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι από ΜΑΣ δεν είναι αποδεκτό και θα κοπεί είτε με το καλό είτε με το κακό.
Απλά λόγια ξεκάθαρα για να είμαστε καλά.Επόμενη εκδρομή Λονδίνο,
μια πόλη που θυμόμαστε ευχάριστα για την επική πρόκριση κόντρα στην Aρσεναλ με το γκολ του Ζήση. Καλή εκδρομή σε όλους ,κάντε μας περήφανους με το διπλό και την παρουσία τρέλας στο πέταλο.


• PAOK FANS Τεύχος Νοεμβρίου 2011-Δουβλίνο

• PAOK FANS Τεύχος Νοεμβρίου 2011-Δουβλίνο